Is spierpijn goed of slecht voor je? Alles over spierpijn deel 2


Vorige week las je over wat spierpijn nu precies is. Deze week leggen we je uit waarom spierpijn nu juist wel of niet goed voor je is. Volgende week vertellen we je wat je tegen de pijn kunt doen.

 

Is spierpijn nu goed of slecht?

Spierpijn is niet een indicatie voor een goede training. De pijn is afhankelijk van de gevoeligheid van de pijnreceptoren van de spiercellen. Het kan goed zijn dat je wel degelijk spierschade hebt opgelopen maar dat je lichaam geen of minder signalen afgeeft waardoor je geen pijn voelt. Spierpijn hoeft ook niet per se alleen bij zware trainingen te ontstaan, omdat je bijvoorbeeld van een lange fietstocht ook pijn kan hebben maar vervolgens niet veel spiermassa aanmaakt. Ga je over de limiet dan zal het herstel langer duren voordat je weer op het oude niveau of lager terecht komt.

 

Effectief of niet? Wetenschappers zochten het uit!

Bewegingswetenschappers van Northern Arizona University hebben aangetoond dat trainingen die leiden tot spierpijn net zo effectief kunnen zijn als trainingen die dat niet doen. Het onderzoek zegt alleen iets over sporters die net zijn begonnen met trainen. Tot op heden is er nog geen onderzoek bekend bij gevorderde atleten. Het heeft zelfs een nadeel, wanneer je spierpijn hebt kun je niet meteen weer vol gaan trainen. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen van de opgelopen spierschade. Mag je dan helemaal niet meer trainen? Je mag zeker nog wel iets doen maar je zal zeker een paar stapjes terug moeten zetten. Ga voor een training waarbij je bloed rond wordt gepompt zonder heftige spiercontracties. In de sportschool wat cardio doen of buiten een wandeling of fietstocht maken zijn prima alternatieven.

 

Conclusie

Spierpijn is niet per se beter dan geen spierpijn! Mijn voorkeur zou zijn geen pijn, omdat je dan de volgende de dag of de dag erop gewoon weer kan trainen. Mocht je wel pijn hebben, neem dan rust en zorg ervoor dat eerste de spierpijn weg is voordat je een nieuwe pittige trainingsprikkel aan je lichaam gaat geven. En wil je toch heel graag trainen? Ga dan lekker een flinke wandeling maken met je hond, is hij blij en jouw spieren ook.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *