Buiten trainen tijdens koudere dagen


De dagen worden steeds korter en de temperatuur daalt, het is bijna winter! Ook merken we dat we vaak wat minder energie hebben tijdens de wintermaanden. Dat het donker en koud is, is vaak een goed excuus om je rondje hardlopen over te slaan, of niet aan die bootcamp mee te doen. Maar dat is zonde! Juist wanneer je je wat futlozer voelt kan buiten sporten veel positieve effecten hebben! Daarom geven we je enkele tips om toch buiten te kunnen sporten.

 

Tip 1: Laagjes

Werk zoveel mogelijk met laagjes het liefst 2 รก 3. Wanneer je met te veel laagjes gaat werken zoals 5 of 6, is er kans groot dat je oververhit raakt. En geloof mij, dat is geen pretje. Hoe zien de lagen er uit;

  • Start met een basislaag die je draagt op de huid. Dit bestaat uit ondergoed, sportsokken, sportshirt en sportbroek. Zorg dat deze laag ademend en vocht afdrijvend is zoals Dry Fit of Cool Max.
  • Draag daarover een extra warme laag die ervoor zorgt dat de warmte die je lichaam produceert als het ware wordt opgesloten. Prettige stoffen hiervoor zijn fleece en wol, deze drogen namelijk snel en isoleren tegen de koude buitenlucht van buitenaf.
  • Als laatste kies je een bescherminglaag die ervoor zorgt dat je bent beschermd tegen wind, regen en sneeuw. Denk aan een winddicht en eventueel waterdicht sportjack. Ook erg handig: deze hebben vaak reflectie zodat je ook goed zichtbaar bent.

 

Tip 2: Laagjes uit tijdens het sporten

Zorg dat je tijdens je work-out laagjes kunt uittrekken. Vaak heb je het te koud aan het begin, maar al gauw wordt je warm en zoek je toch wat afkoeling. Een laagje zoals een jasje of fleecetrui kun je prima om je middel knopen.

s94a3787

Tip 3: Denk aan je oren, polsen en enkels

Zorg ervoor dat je oren warm blijven, dit zorgt ervoor dat je hele hoofd warm blijft. Ikzelf vind een muts niet vervelend. Maar er zijn genoeg mensen die dit erg storend en kriebelig vinden. Een goed alternatief is een haarband, liefst met windstopper en een laagje fleece.

Naast je hoofd zijn er nog 2 belangrijke delen die je warm wil houden: namelijk je pols/hand en enkel/voeten. Als deze delen eenmaal koud zijn kan het zijn dat je niet meer warm wordt. Toch zonde, als je de training moet staken omdat je te koud bent.

 

Tip 4: Wees zichtbaar

Het wordt eerder donker en automobilisten en fietsers zien niet altijd even goed. Zorg daarom dat je zichtbaar bent! Kleding met reflectoren kunnen erg handig zijn, maar soms niet altijd goed zichtbaar. Werk daarom met extra verlichting rond je middel, arm of schoen. Tegenwoordig zijn deze overal te koop.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *