Hoe verminder ik spierpijn? Alles over spierpijn deel 3


In mijn vorige blog heb ik besproken wat is spierpijn en of spierpijn juist goed of slecht voor je is. Hoe vervelend is het wel niet dat je ’s morgens wakker wordt en niet meer op en neer kan van de pijn. Of je loopt alsof je naar de wc moet de hele dag omdat je benen zo pijn doen. En iets pakken uit het bovenste kastje nou vergeet dat maar! Ik denk dan ‘BAH’ super balen want trainen kan ik vandaag wel schudden. In deze blog ga ik het vooral hebben over wat je kan doen wanneer je die irritante spierpijn hebt. Daarnaast gaan we de fabeltjes ontrafelen en je de echte feiten geven over wat je kunt doen om die spierpijn te verminderen.

 

Wat werkt er nu wel en niet tegen die vervelende spierpijn?

Er gaan heel veel mythes de rondte over hoe je spierpijn het beste kan voorkomen, maar wat werkt nou echt? Hieronder vind je een opsomming van een aantal gebruikte methoden. En ik ga je vertellen welke je zeker kan gebruiken en welke je lekker moet laten varen.

 

Stretchen en warming-up

Vaak hoor je dat stretchen en een warming-up de spierpijn kunnen verminderen. Helaas blijkt uit onderzoek dat beide geen enkel effect hebben om dat inderdaad te verminderen. Begin je training echter nooit zonder warming up. Een goede warming-up zorgt er wel voor dat de kans op blessures minder zijn. En het stretchen kun je best gebruiken om de lenigheid ook wel de mobiliteit te verbeteren. Wat weer voordelen heeft om ook blessures te voorkomen en om beter te bewegen.

 

Medicatie

Als je ondragelijk veel spierpijn hebt, kun je eventueel ontstekingsremmers of pijnstillers slikken. Want zoals ik al in de vorige blog had beschreven is spierpijn kleine ontstekingsreacties in de spier. Vooral gebruik van ibuprofen waar een ontstekingsreactie in zit kan daar effect op hebben. Alleen hiermee pak je alleen de pijn en de ontsteking aan en dat zijn de symptomen van de spierpijn. Het daadwerkelijke herstel wordt daarmee niet aangepakt.

 

Koud bad BBbbrrrrr…. Of toch maar de warmte opzoeken

Er is momenteel een discussie gaande of een ijsbad helpt tegen spierpijn. Onderzoekers zijn het daar nog niet over eens. Dus daar moet nog verder onderzoek over gedaan worden om een duidelijk antwoord te geven. Daarentegen kan een sauna of heet bad de spierpijn wel iets verlichten. Dit heeft te maken met de warmte waardoor spieren meer gaan ontspannen. Het helpt niet met de genezing in de spier maar door die ontspanning kun je wel makkelijker pijnvrij bewegen. Het kan wel extern aan de oorzaak van van spierpijn meehelpen. Omdat de spier ontspant wordt de ontstekingsreactie die je krijgt bij een verlate spierpijn niet continu opgewekt. En dat kan de herstelproces iets of wat versnellen. Dus net als medicatie is dit toch eerder symptoom dan oorzaak bestrijding.

Eten en slapen

Spieren herstellen zeker beter door gezond te eten en elke nacht uitgerust wakker te worden. Dus na je training eten met essentiële en goede voedingsstoffen is een pre voor herstel! Ik hoor toch wel vaak dat mensen na het trainen voornamelijk ’s avonds niet meer willen eten. Maar wil je sterker, fitter en beter herstellen neem dan juist wat te eten voor je gaat slapen. Een eiwit- en koolhydraatrijke maaltijd zorgt voor een verhoogde eiwitsynthese. En deze eiwitsynthese is de bouwsteen voor spierherstel waardoor de kans op minder spierpijn zeer groot is.

 

Trainingsopbouw

Daarnaast kun je spierpijn verhelpen door voorzichtig met een nieuwe trainingsmethode te beginnen. Uit onderzoek blijkt dat als je langzaam het gewicht verhoogt er een kleinere kans is op hevige spierpijn. Dus ga niet meteen een overkill training inzetten want dan weet je zeker dat er spierpijn gaat zijn. En als je echt pech hebt, en veel te veel van je lichaam vraagt kan dit oplopen tot 3 zelfs 5 dagen.

 

Heerlijke massage

Er zijn tegenstrijdige bevindingen over de effectiviteit van massages. Uit de wetenschap momenteel blijken er nog geen echte verschillen geboekt te worden op spierpijn door massage. Maar uit de praktijk daarentegen ervaren mensen dat door het gebruik van massages het gevoel van spierpijn wordt verminderd. Het lijkt dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat massage zou kunnen helpen bij het verminderen van spierpijn. Alleen is de grote vraag of het echt helpt met herstel van de spierpijn, dus op weefselniveau er verandering ontstaat. Of door de aanraking de pijnsensatie wordt verminderd door nieuwe en andere prikkels toe te dienen. Maar meer onderzoek is hiervoor zeker noodzakelijk om hier een duidelijk uitspraak over te doen.

 

Conclusie

Hoe vervelend spierpijn ook is er is geen unieke pil of gouden regel dat ervoor gaat zorgen dat je nooit meer spierpijn hebt. Maar door een paar kleine veranderingen en middelen te gebruiken kom je een heel eind. Dus zorg ervoor dat je goed rust neemt en je trainingsprikkel op de dag van spierpijn laag houdt. Neem genoeg eiwitten tot je er zijn verschillende manieren om die binnen te krijgen. Dat kan met shakes maar ook met gezonde voeding denk aan eieren, kwark, vis, kip of rundvlees. En daarnaast erg belangrijk slaap voldoende en heb een goede nachtrust. Zorg ervoor dat je niet meteen in kill modus gaat met trainen maar wees slim en bouw het nou gewoon even netjes op! En wil je wat extra’s doen neem dan een heerlijk warm bad, spring in de sauna of boek een massage.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *